Legfrissebb bejegyzések:
2017-05-12
Lovas gyereknap a középkorban
 | részletek
2017. május 28. vasárnap 9.00 – 17.00 Helyszín: Gyulakeszi Lovasudvar 9.00 - Lovagoltatás – vezetgetés, a lovakkal még csak ismerkedőknek 9.30 - Futószár bemutatása - kezdő...
2016-12-09
Gasztro hétvége
 | részletek
Gyulavezér Lovasbirodalmában A Gasztro program keretén belül elkészítésre és kínálásra kerülő termékek mind kizárólag saját gazdaságunkból kerülnek ki, és házi készítésű kézműves termékek...
2016-04-05
Kemencés kenyér
 | részletek
Házi tejtermékeink mellé házi, kemencés kenyeret készítünk...
»» minden bejegyzés






Ételek a Balaton-felvidék boraival

JUHÁSZNÉ LEVES

Hozzávalók: 25 dkg borjúhús, 1 kis fej vöröshagyma, 2 kanál zsír,
1 marék tarhonya, 2 dl száraz chardonnay, 1 dl tejföl, só, rózsapaprika.

Elkészítése: A húst apró kockákra vágjuk és az apróra karikázott hagymával addig pároljuk, amíg megsárgul. Hozzáteszünk 1 kanálka rózsapaprikát, ezzel együtt még 1-2 percig pároljuk, és a szükséges mennyiségű vízzel feleresztjük. Ha a hús majdnem puha, akkor egy marék tarhonyát és a bort hozzáadjuk, összefőzzük. Tálalás előtt 1 dl sűrű tejfölt kavarunk bele.

BABOS PÖRKÖLT


Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 30 dkg tarkabab, 1 fej hagyma, kiskanál pirospaprika, 1 dl kéknyelű, tejföl, zsír, só, esetleg tárkonylevél.
Elkészítése: A szárazbabot előző este beáztatjuk, másnap kevés, enyhén sózott vízben puhára főzzük. A kockára vágott húsból paprikás-hagymás zsírban pörköltet készítünk a szokásos módon, de víz helyett mindig egy kis bablevet öntünk hozzá. Amikor a hús puha, hozzáadjuk a babot, a fehérbort, esetleg még egy kis bablevet és összeforraljuk. Tárkonnyal ízesíthetjük, tejföllel tálaljuk.

LIBAMÁJGOMBÓC FEHÉRBORBAN.

Hozzávalók: 1 kg libamáj, 3 zsemle, 4 tojás, 15 dkg teavaj, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg finomliszt, 10 dkg trappista sajt, 1 liter száraz szürkebarát, 1 csokor petrezselyem zöldje, frissen őrölt fehérbors, borsikafű, só.
Elkészítése: A libamájat hártyáitól megtisztítjuk, megmossuk, áztatott zsemlével együtt az egészet finom szitán áttörjük. Keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a tojást, a teavaj felét, a finomra vágott petrezselyem zöldjét és a kockára vágott csiperkegombát, a pirított füstölt szalonnakockákat, végül finomlisztet keverünk bele, hogy formálható legyen. Sózzuk, fűszerezzük, kis gombócokat formálunk belőle, és a borban kifőzzük. Ha a gombócok megfőttek, olvasztott vajba tesszük, ezzel pár percig pirítjuk és tálaláskor reszelt trappista sajttal megszórjuk.

BADACSONYI CSIRKE

Hozzávalók: 80 dkg csirkecomb és mell, 70 dkg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 dl étolaj, 1 kiskanál pirospaprika, só, bors, 1 dl badacsonyi kéknyelű.
Elkészítése: A combokat kettévágjuk, a melleket kicsontozzuk. Enyhén megsózzuk és borsozzuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, 1 dl olajban és a borban megfuttatjuk, majd ebben a zsiradékban hirtelen kisütjük a húsdarabokat. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk. Mély tűzálló tálat beolajozunk, elterítjük benne a burgonyát, a karikára vágott vöröshagymát, paradicsomot, zöldpaprikát. Az egészet megsózzuk, enyhén borsozzuk és meghintjük pirospaprikával. Tetejére terítjük a csirkedarabokat és rácsöpögtetjük egyenletesen a hússütésből megmaradt zsiradékot. Előmelegített sütőben a húsok tetejét megpirítjuk, megforgatjuk, és ha így is megpirultak, meglocsoljuk őket tejföllel és még egy rövid ideig sütjük.

SZŐLŐS HÁZINYÚL

Hozzávalók: 1 db másfél kiló körüli házinyúl, 5 dkg vaj, 2 dl chardonnay, 2 fürt fehér szőlő, só, törött bors.
Elkészítése: A lenyúzott, kivéreztetett nyulat feldaraboljuk akkorára, mint a csirkét szoktuk, és megforrósított vajban addig sütjük, amíg szép piros nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a bort, és lassú tűzön puhára pároljuk. Végezetül beledobjuk a lecsumázott szőlőt és az egészet a sütőbe tolva addig sütjük, amíg a szőlő át nem sült. Vigyázzunk, nem szabad megpirulnia. Burgonyapüré illik hozzá.

BORKRÉM  TORTA


Hozzávalók: 5 dl badacsonyi szürkebarát, 4 tojássárgája, 5 dkg cukor, 30 g zselatin, 800 g tejszínhab, 3 dl gyümölcslé.
Elkészítése: A badacsonyi szürkebarátból készített, már kihűlt krémhez hozzákeverjük a tejszínhabot és egy vékony, csokoládés vajas lapra kenjük. A felületét szőlőszemekkel kirakjuk és borzselével fényezzük.

MÁLNÁS BORZSELÉ

Hozzávalók: 4 evőkanál málnalekvár, 1,5 dl kéknyelű, 2 kávéskanál befőző cukor, szegfűbors, fahéj, pici bors.
Elkészítése: A málnalekvárt elkeverjük a borral és a fűszerekkel. Hozzászórjuk a befőző cukrot, majd az egészet folyamatosa kevergetés mellett összefőzzük. 

Horváth Dezső

Étlap.lap.hu | Szüret.lap.hu



Gyulavezér Lovas Birodalma Gyulakeszi

Csobánc vára

   |    BORNESS   |    PROGRAM   |    ÉRDEKESSÉGEK   |    ÁRAJÁNLAT   |    FOTÓK   |   
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.