Legfrissebb bejegyzések:
2017-05-12
Lovas gyereknap a középkorban
 | részletek
2017. május 28. vasárnap 9.00 – 17.00 Helyszín: Gyulakeszi Lovasudvar 9.00 - Lovagoltatás – vezetgetés, a lovakkal még csak ismerkedőknek 9.30 - Futószár bemutatása - kezdő...
2016-12-09
Gasztro hétvége
 | részletek
Gyulavezér Lovasbirodalmában A Gasztro program keretén belül elkészítésre és kínálásra kerülő termékek mind kizárólag saját gazdaságunkból kerülnek ki, és házi készítésű kézműves termékek...
2016-04-05
Kemencés kenyér
 | részletek
Házi tejtermékeink mellé házi, kemencés kenyeret készítünk...
»» minden bejegyzés






Borokról szóló hasznos tanácsok XVIII.-XIX. századi könyvritkaságokban

A következő - szó szerinti - idézetek Veres Mihály 1796-ban megjelent A jó Gazda-Aszszony című kötetéből valók:

"Az etzetes és  savanyú boron segíteni: Törj-meg egy font bor követ, egy lat szegfüvet, egy lat fa hajat, és egy lat gyömbért apróra: ezekbe üss tojás fejérét s kavard öszve jól; ezeket mind a tölts a hordóba, és egy hasított fával a hordóban a borral együtt kavargasd; el-múlik a bornak etzetessége és savanyúsága."

"Muskataly ízű bort tsinálni: Bodza virágot szárazon, és ugyan koriándrum magot tégy egy hoszszú keskeny zsatskóba, mint az ürmöt szokták, ezt ereszd a hordóba, mellyben már must vagyon; hagyd benne, még a bor meg-forr; így meg lészen kívánságod."

"A bort jól el - tartani, hogy meg - ne változzon, még sokáig tsapon vagyon: Szedj tiszta szép hamut, tiszta len ruhába; hajtsd öszve a  ruhát, és mártsd kút  vízbe; fatsard ki, az - után tedd reá az aknáját, és azzal együtt tsináld - bé jól, hogy az aknán alól légyen a homokos ruha."

Szintén szó szerinti idézetek Fáy András Hasznos házi jegyzetet című (1821) kötetéből:

"A gyenge bort megjavítani: Ha a bor fél nap butellióban állván, színét megváltoztatja, és sárgább vagy veresebb leszen, jele, hogy gyenge. ezen esetben húzd le a bort, kénfüstöt adván neki; de a melly ne egy két óráig, hanem legalább tizenkét óráig álljon a hordóban. Ekkor minden öt akóra egy fertály iteze spiritus vini reclificatissimust önts bel, és jól verd be a száját."

"Bort tisztává tenni: Egy jó darab czukrot égess meg vas tiszta serpenyőben, egy hosszas vékony zacskóba felkötve ereszd a hordóba, negyednapra, míg a czukor elolvad, megtisztul."

Horváth Dezső

Magyarnyelv.lap.hu | Rose-bor.lap.hu



Gyulavezér Lovas Birodalma Gyulakeszi

Csobánc vára

   |    BORNESS   |    PROGRAM   |    ÉRDEKESSÉGEK   |    ÁRAJÁNLAT   |    FOTÓK   |   
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.