Legfrissebb bejegyzések:
2017-05-12
Lovas gyereknap a középkorban | részletek
2017. május 28. vasárnap 9.00 – 17.00
Helyszín: Gyulakeszi Lovasudvar
9.00 - Lovagoltatás – vezetgetés, a lovakkal még csak ismerkedőknek
9.30 - Futószár bemutatása - kezdő...
2016-12-09
Gasztro hétvége | részletek
Gyulavezér Lovasbirodalmában
A Gasztro program keretén belül elkészítésre és kínálásra kerülő termékek mind kizárólag saját gazdaságunkból kerülnek ki, és házi készítésű kézműves termékek...
2016-04-05
Kemencés kenyér | részletek
Házi tejtermékeink mellé házi, kemencés kenyeret készítünk...
»» minden bejegyzés
|
Fehérborok fogyasztásához ajánlott poharak
"Az ideális pohár az a láthatatlan edény, amelyben a bor
minden érzéklehető tulajdonsága teljes mértékben érvényesül . . ."
Az ideális pohár vékony falú és díszítésmentes. A vékony fal hőkapacitása csekély, a bor nem melegszik fel a pohártól, s ami fontosabb, optikai képe az ilyen pohárban alig változik. Nem keletkeznek zavaró tükröződések, csak a bor saját színei és árnyalatai jelennek meg. A vékony falú poharat mozgatva nem egy változó üvegvastagságon keresztül figyeljük a benne lévő italt. Ilyen poharat előállítani csak kristályüvegből lehet, amelynek minimális ólomtartalma 24%. Az illatanyagok vagy készen vannak a borban (például édes desszertborok), vagy levegő hatására alakulnak ki, öltenek végleges formát. Az első esetben megfelelő egy kisebb pohár (lásd tokaji borospoharak), a másodikban nagy belső felülettel rendelkező kehely szükséges. A pohár mozgatásakor a bor levegővel érintkezik, s mivel elegendő tér marad a bor felett, meg is marad a pohárban az illatanyagokat hordozó levegőmennyiség.
Az üveggyártás technológiájának fejlődésével megszületett a majdnem optimális pohár, melynek eleganciáját hosszú szára és szép kehelyformája adja, s ezen belül kialakítása is megfelel az érzékelés kívánalmainak. Csak a száránál fogva tartott pohár nem veszi fel a kéz melegét, és a bor képét sem rontják ujjnyomok.
Fehérborokhoz legalább kétfajta pohár szükséges. Fiatal Rizling, Sárgamuskotály és hasonló illatos borokhoz 1 dl körüli űrtartalmú, a kehely peremén kifelé hajló pohár való. A Chardonnay, Furmint valamivel nagyobb poharat igényel, amelynek kelyhe tulipánforma, pereme befelé ívelt.
|
|