Legfrissebb bejegyzések:
2017-05-12
Lovas gyereknap a középkorban
 | részletek
2017. május 28. vasárnap 9.00 – 17.00 Helyszín: Gyulakeszi Lovasudvar 9.00 - Lovagoltatás – vezetgetés, a lovakkal még csak ismerkedőknek 9.30 - Futószár bemutatása - kezdő...
2016-12-09
Gasztro hétvége
 | részletek
Gyulavezér Lovasbirodalmában A Gasztro program keretén belül elkészítésre és kínálásra kerülő termékek mind kizárólag saját gazdaságunkból kerülnek ki, és házi készítésű kézműves termékek...
2016-04-05
Kemencés kenyér
 | részletek
Házi tejtermékeink mellé házi, kemencés kenyeret készítünk...
»» minden bejegyzés






Fehérborok fogyasztásához ajánlott poharak

"Az ideális pohár az a láthatatlan edény, amelyben a bor
minden érzéklehető tulajdonsága teljes mértékben érvényesül . . ."


Az ideális pohár vékony falú és díszítésmentes. A vékony fal hőkapacitása csekély, a bor nem melegszik fel a pohártól, s ami fontosabb, optikai képe az ilyen pohárban alig változik. Nem keletkeznek zavaró tükröződések, csak a bor saját színei és árnyalatai jelennek meg. A vékony falú poharat mozgatva nem egy változó üvegvastagságon keresztül figyeljük a benne lévő italt. Ilyen poharat előállítani csak kristályüvegből lehet, amelynek minimális ólomtartalma 24%. Az illatanyagok vagy készen vannak a borban (például édes desszertborok), vagy levegő hatására alakulnak ki, öltenek végleges formát. Az első esetben megfelelő egy kisebb pohár (lásd tokaji borospoharak), a másodikban nagy belső felülettel rendelkező kehely szükséges. A pohár mozgatásakor a bor levegővel érintkezik, s mivel elegendő tér marad a bor felett, meg is marad a pohárban az illatanyagokat hordozó levegőmennyiség.

Az üveggyártás technológiájának fejlődésével megszületett a majdnem optimális pohár, melynek eleganciáját hosszú szára és szép kehelyformája adja, s ezen belül kialakítása is megfelel az érzékelés kívánalmainak. Csak a száránál fogva tartott pohár nem veszi fel a kéz melegét, és a bor képét sem rontják ujjnyomok.

Fehérborokhoz legalább kétfajta pohár szükséges. Fiatal Rizling, Sárgamuskotály és hasonló illatos borokhoz 1 dl körüli űrtartalmú, a kehely peremén kifelé hajló pohár való. A Chardonnay, Furmint valamivel nagyobb poharat igényel, amelynek kelyhe tulipánforma, pereme befelé ívelt.



Gyulavezér Lovas Birodalma Gyulakeszi

Csobánc vára

   |    BORNESS   |    PROGRAM   |    ÉRDEKESSÉGEK   |    ÁRAJÁNLAT   |    FOTÓK   |   
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.